Stratonikeia Antik Kenti’nde 2 bin 250 yıllık kanalizasyon sistemi bulundu

Stratonikeia’da Devam Eden Kazı Çalışmalarında Değerli Eserler Gün Yüzüne Çıkıyor

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Stratonikeia, ‘Gladyatörler Şehri’ olarak biliniyor ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alıyor. Antik kentte 1977 yılında başlayan kazı çalışmaları büyük bir titizlikle devam ediyor.

Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait izler taşıyan Stratonikeia’daki kazılarda birbirinden değerli eserler gün yüzüne çıkarılıyor. Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, kentin Anadolu’nun yerli halkı Karialılar ve Lelegler’e ait bir yerleşim yeri olduğunu vurguluyor.

Prof. Dr. Söğüt, yapılan kazılarda antik kentte Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yerleşim kalıntılarının ortaya çıktığını belirtiyor. Ayrıca, 2 bin 250 yıl önce Stratonikeia’da tiyatronun altındaki kanalizasyonun içinden yürünebilecek büyüklükte bir kanalizasyon sisteminin inşa edildiğini açıklıyor. Söğüt, bu sistemin günümüze kadar işlevini koruyarak şehre hiçbir rahatsızlık vermeden suyunun boşaltıldığını belirtiyor.

Söğüt, 2019 yılındaki çalışmalarda kentin farklı noktalarında kanalizasyon sistemine ait izlere rastlandığını ve bunların caddeler aracılığıyla dereye yönlendirildiğini açıklıyor. Ayrıca, Stratonikeia’daki tiyatro alanında bulunan kanalizasyon sisteminin hala işlevini sürdürdüğünü ve suların hala akmaya devam ettiğini belirtiyor.

Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen yoğun çalışmalarda da önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getiren Prof. Dr. Söğüt, Stratonikeia’daki tarihi mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına yapılan çalışmaların büyük bir titizlikle devam ettiğini söylüyor.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top